ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Σχ. Έτος 2020-2021

Αγαπητοί Γονείς / Κηδεμόνες μαθητών του σχολείου μας, αγαπητοί μαθητές.

Μετά από το μεγάλο διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες, κρίνεται απαραίτητη η υπενθύμιση του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου.

Σκοπός των παρακάτω κανόνων είναι να προλαμβάνονται παραπτώματα και γενικά «δύσκολες καταστάσεις» για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την αποφυγή επιβολής ποινών.

Κανόνες που οφείλουν να τηρούνται:

  • Οι μαθητές είναι απαραίτητο να προσέρχονται έγκαιρα το πρωί στο σχολείο, όπως και τις ενδιάμεσες ώρες διδασκαλίας, ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση στο μάθημα και, συνεπώς, να επιτυγχάνονται τα μέγιστα μαθησιακά αποτελέσματα.
  • Απαγορεύεται η έξοδος χωρίς άδεια των μαθητών από τον χώρο του σχολείου, ακόμα και σε γειτονικά super market. Το σχολείο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των μαθητών τις ώρες λειτουργίας του, συνεπώς μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στον χώρο του.
  • Οι μαθητές που έχουν κενό πρέπει να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, επειδή προκαλείται θόρυβος και αναστάτωση σε τμήματα που κάνουν μάθημα.
  • Φαγητό ή ρόφημα δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής και μέσα στις τάξεις. Η κατανάλωσή τους μπορεί να γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή των διδακτικών κενών.
  • Το κουδούνι για διάλειμμα δε σημαίνει άμεση διακοπή του μαθήματος. Οι μαθητές αποχωρούν από την αίθουσα μετά από την άδεια του καθηγητή.
  • Σε περίπτωση που μαθητής τιμωρηθεί με ωριαία αποβολή, παραμένει στην αίθουσα και παρακολουθεί το μάθημα, εκτός αν, κατά κρίση του διδάσκοντα, αυτός δημιουργεί πρόβλημα στην τάξη και στους συμμαθητές του. Σε εκείνη την περίπτωση ο μαθητής υποχρεούται να παραμείνει στο γραφείο των υποδιευθυντών για το υπόλοιπο της ώρας. Σε περίπτωση ημερήσιας/ιων αποβολής/ών, ο μαθητής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να βρίσκεται στον χώρο του σχολείου και να απασχολείται με συγκεκριμένο τρόπο κατά την υπόδειξη του (υπο)διευθυντή.
  • Οι αίθουσες κλειδώνονται στο διάλειμμα για την ασφάλεια των μαθητών και τον σωστό αερισμό του χώρου. Η παραμονή των μαθητών στους διαδρόμους ορόφων επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ασθένεια, τραυματισμός κ.λ.π).
  • Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις συστάσεις και τις υποδείξεις των εφημερευόντων καθηγητών κατά την ώρα των διαλειμμάτων. Δεν επιτρέπεται η αντικοινωνική συμπεριφορά (βωμολοχίες, καυγάδες, συμπλοκές, κακοπροαίρετα πειράγματα κ.λ.π.) κατά την ώρα του διαλείμματος. Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία επιθυμούμε να ζούμε με ασφάλεια και σεβασμό από και προς τους άλλους.
  • Η μετακίνηση των μαθητών από το κτίριο του ΕΠΑΛ στο κτίριο της πρώην ΕΠΑΣ επιτρέπεται μόνο μέσα από τον διάδρομο των εργαστηρίων. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή των μαθητών στο ισόγειο οικοδομών, καθώς θεωρείται ιδιωτικός χώρος, οπότε ενδεχομένως κληθεί η αστυνομία από τους ιδιοκτήτες και η πράξη σας αυτή επιβαρύνει και τους κηδεμόνες σας.
  • Δεν επιτρέπονται μηχανάκια στον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και μετακίνηση μαθητών με αυτά κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου.
  • Η παρουσία των μαθητών στα γραφεία των καθηγητών δικαιολογείται μόνο στο πλαίσιο συνεργασίας με τους καθηγητές τους.
  • Σε περίπτωση που λείπει κάποιος καθηγητής, μόνο ο Πρόεδρος ή κάποιος μαθητής του πενταμελούς μπορεί να έρθει στον χώρο των γραφείων καθηγητών ώστε να ενημερωθεί για πιθανή αναπλήρωση της ώρας.
  • Οι μαθητές επιτρέπεται να αποχωρήσουν πριν την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος διδασκαλίας μόνο για σοβαρούς λόγους (π.χ. λόγος υγείας). Σε εκείνη την περίπτωση απαιτείται άδεια από τη Διεύθυνση και η παράλληλη ενημέρωση των κηδεμόνων τους. Διαφορετικά οι μαθητές ελέγχονται πειθαρχικά την επόμενη ημέρα.
  • Προτείνεται οι μαθητές να μη φέρουν μαζί τους αντικείμενα αξίας ή μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς το σχολείο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
  • Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ειδικότερα η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο εντός του σχολικού χώρου. Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, αυτό μπορεί να δεσμευτεί από τον καθηγητή και να φυλαχτεί στο γραφείο του (υπο)διευθυντή έως το πέρας της σχολικής ημέρας.
  • Κάθε φθορά που συμβαίνει με ευθύνη μαθητή, αντιμετωπίζεται και αποκαθίσταται από τον ίδιο το μαθητή ή τη μαθητική κοινότητα του τμήματος χωρίς καθυστέρηση.
  • Οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου (σχολικές γιορτές, παρελάσεις, σχολικούς αγώνες κ.λ.π.) και να παρίστανται στις ενημερωτικές ή άλλες συγκεντρώσεις με τρόπο που αρμόζει στη μαθητική ιδιότητα.
  • Το σχολείο οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες των μαθητών τόσο για τη πρόοδο στα μαθήματά τους όσο και για τη συμπεριφορά τους. Η συχνότητα της ενημέρωσής τους εξαρτάται και από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των παραπτωμάτων των μαθητών.

– Ο Σύλλογος Διδασκόντων 1ου ΕΠΑ.Λ. ΕΔΕΣΣΑΣ –